Рецензія до гри "Готика II: Ніч Ворона" (2003). Привіт з могили

Рік виходу: 2003 Жанр: RPG Платформа: PC Країна: Німеччина Рейтинг: 8.33

Справжня класика ігрового всесвіту, древній шедевр, який має епічно назву, - «Готика 2: Ніч Ворона». На ньому будувалися всі подальші проекти не тільки рольових ігор, але і всіх інших можливих жанрів.
Дії відбуваються в фентезійному світі на острові Хорініс - в королівстві з прекрасною назвою Міртани. Ми граємо за справжнього героя з можливо темним минулим, кинутого королем Робару II за якусь невідому провину в якусь Долину Рудников, яка є колонією. Про події цієї частини всесвіту розповідається в першій грі даної серії.
Друга ж починається з воскресіння Безіменного (головного героя) дружнім некромантією Ксардасом в його вежі. Він повідає нам гарну історію про те, як ми повинні врятувати королівство ще раз, перемігши драконів, розтрощивши армію темряви, яка підпорядковувалася темному божеству Белиара, за допомогою таємничого артефакту під назвою «Око Інноса» (своєрідний аналог кільця «Зелених Ліхтарів»). З цього моменту і починається чудова гра.
Ми опинимося в глибоко детальному похмурому світі фентезі з безліччю різних істот, прекрасних персонажів, розкішних замків та інших будівель. І, звичайно, борделів і шинків, в яких насправді не нудно провести час, завдяки забавним реплік інших особистостей і відмінною атмосфері.
Саме атмосфера і чудові саундтреки втягують в ігровий процес і не відпускають до останнього моменту з цього світу. Відвідавши будь-який його будь-який куточок, мимоволі покриваєшся мурашками, настільки відмінно опрацьована ця всесвіт. Кожен персонаж, зустрінутий Безіменним по шляху, вимовляє велику кількість реплік, буквально сотні побічних квестів, кожен з яких насправді дуже цікавий, захоплюючий (що шалено важливо в рольових іграх) і приємний.
Ще одна відмінна риса даного шедевра - можливість насправді «відчути» кожну людину, зрозуміти його характер і звички, з чого і складається повна картина життя і побуту острова Хорініс. Тобто реально стає зрозуміло, хто «жива душа», а хто «мертва», проводячи аналогію з безсмертним твором Гоголя.
А кожну битву змусить серце буквально стискатися, адже, в перший раз проходячи гру, не знаєш, яке істота на що здатне, та й бойова система досить незвичайна. Про різних способів прокачування свого героя, алхімії, вступу в різні гільдії, завдяки яким можна стати або жадібним найманцем, або праведним паладином, а то і могутнім магом, я взагалі мовчу. Різноманітність явно не змусить грає нудьгувати, адже за кожним поворотом вас чекатиме щось нове, щось просте, але в той же час прекрасне. Адже за традиціями стародавніх ігор, розробники завжди вкладали в свої роботи душу, і це відчувається. Також присутні деякі забавні пасхалка, як, наприклад, залишки машини, до яких можна дістатися лише за допомогою чит-коду. Натяк на те, що всесвіт - світ після апокаліпсису? Можливо.
І, зрозуміло, велика кількість секретів, відкрити які можна, лише добре подумавши головою, адже світ насправді величезний, і споживач не обмежений у часі і в свободі дій.
Але який би шлях ви не вибрали, фінал завжди буде позитивним, бо гра не передбачає кілька закінчень. Але загадка і інтрига, з'являються в завершальному ролику, будуть мучити вас довго, а кумедні повадки і цитати Безіменного дуже добре розбавляють напруга, наростаюче з просуванням по кожній з шести глав цього шедевра.
Загалом, виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок, що «Готика 2: Ніч Ворона» є воістину геніальним продуктом в історії жанру RPG, та й взагалі в історії розвитку ігрової індустрії. Кожному фанату фентезійних похмурих історій, персонажів, навколишнього середовища, яке насправді живе своїм життям, я настійно рекомендую до проходження. І точно гарантую, що всякий раз, переграє в «Готику», ви будете знаходити щось нове.
Особисто для мене, який побачив в перший раз Хорініс в ранньому дитинстві, ця гра дає дуже приємне і цінне почуття ностальгії, яке викликає тільки позитивні емоції. І тепло, що виходить з того часу, коли я був дитиною, дуже важливо для мене. Саме тому цей шедевр я вважаю кращою грою всіх часів, і жоден з «сучасників» не зможе навіть близько встати з всесвіту «Готики».

Автор: Lane (Всього рецензій: 13 , Середня оцінка: 8.9)

19.08.2015

Переглядів: 795