Рецензія на фільм «Піна днів»

Вражаюче винахідлива артхаусна феєрія, втопила свій драматизм в море гротеску

Безтурботний багатій Колен ( Дюріс ) Щасливо живе в оточенні бігають по квартирі дверних дзвінків, самозавязивающіхся шнурків та інших чудес техніки. Одного разу на світському рауті він знайомиться з красунею Хлоей ( Тоту ). Їхні стосунки швидко переростають в пристрасний роман, який півроку тому увінчується розкішної весіллям. На жаль, під час медового місяця в легке Хлої залітає паросток латаття. Рослина буквально висмоктує з жінки життя, і Колін витрачає всі свої гроші на отруйні ліки і свіжі квіти, які, на думку лікарів, повинні зупинити розвиток хвороби.

За життя Борис Віан був відомий не як фантаст-сюрреаліст, а як автор жорстких кримінальних романів

Вперше виданий у Франції в 1947 році і став бестселером в розпал контркультурних 1960-х, ексцентричний роман Бориса Віана «Піна днів» більше півстоліття чекав режисера, який би зміг передати його словесні вибрики настільки ж химерним візуальним рядом. Мішель Гондрі був ідеальним кандидатом на цю роль. Уроджений парижанин, невтомний експериментатор, придворний кліпмейкер Бьорк, оскароносний співавтор чудового «Вічного сяйва чистого розуму» ... Якби Гондрі не було, продюсерам фільму довелося б його вигадати. Або зліпити з декількох менш обдарованих творців.

«Піна днів» - перший повнометражний фільм Гондрі, де всі персонажі говорять тільки по-французьки

З перших же кадрів стрічки стає ясно, що екранізація Віана для Гондрі - не робота, а змагання. Якщо письменник лише загравав з сюром і абсурдом, то постановник перетворив «Піну» в «свято непослуху», в хуліганський торжество фантазії над реальністю. Буквально кожна сцена фільму доверху набита екстравагантними і дотепними знахідками - від танців, під час яких у людей подовжуються ноги, до шеф-кухаря, який живе в телевізорі і подає через екран поради і спеції. Навіть давно кислим жарти Віана з приводу філософа Жан-Поля Сартра подані Гондрі з таким напором, ніби Сартр повів дружину у режисера, а не у письменника (екзистенціаліст був прославленим ловеласом). Якби оригінальність картинки була єдиним критерієм оцінки, «Піна» легко отримала б вищий бал.

Однак кіно - це не тільки стиль, а й зміст. І якщо стиль «Піни» чудовий, то її зміст залишає бажати кращого. Простецький «мильний» сюжет (хлопець одружується з дівчиною, дівчина повільно вмирає) не підкреслює, а перекреслюється постійним доглядом в сюр. Бо чим довільно Колен і Хлоя порушують закони фізики і здорового глузду, тим складніше повірити в них як в живих людей і перейнятися їхніми переживаннями. Навіть незважаючи на переконливу гру Дюріса і Тоту. Як писав зі схожого приводу Лев Толстой: «Він лякає, а мені не страшно».

Навпаки, в « вічному сяйві »Сюрреалізм був сюжетно обгрунтований, і тому трагедія персонажа Джима Керрі здавалася глибокою і глибокою. Порівняйте «Піну» з такою жанрової класикою, як « турецькі насолоди » Пола Верховена і « Історія кохання » Артура Хиллера , І ви переконаєтеся, що похмурі мелодрами виграють від достовірності і програють від художніх закарлюк, що вимагають свідомої інтерпретації, а не інстинктивного співчуття.

Дивіться в кіно з 4 липня 2013 року.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Вражаюче винахідлива артхаусна феєрія, втопила свій драматизм в море гротеску   Безтурботний багатій Колен (   Дюріс   ) Щасливо живе в оточенні бігають по квартирі дверних дзвінків, самозавязивающіхся шнурків та інших чудес техніки Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер